Kondor János geotechnikai szakértő

Képzettség:  okl. építőmérnök, okl. geotechnikai szakmérnök
Szakterület: geotechnika, mélyépítés

E-mail: kondorj@kondorj.hu        Telefon:  + 36 30 9445 014

 

Kedves Látogató!

Üdvözlöm! Örülök, hogy felkereste a honlapomat. Engedje meg, hogy néhány szóban - a teljesség igénye nélkül - bemutassam a szakterületemet.

Mint ismert a bolygónk külső kérgét talaj -és kőzetréteg alkotja, erre építjük különböző mérnöki szerkezeteinket. Ezek súlyát az alapokon keresztül a talaj hordozza. Csőszerkezetek és az alagutak esetében a talaj nemcsak tartja, de körül is veszi azokat. Az árvízvédelmi és völgyzárógátakat, utak valamint a vasutak töltéseit pedig földből építjük. Ez utóbbiak vonatkozásában a helyszínen, vagy annak közelében lévő talajt, adottságként, mint építőanyagot használjuk fel. Ezért is létfontosságú a talajok keletkezési körülményinek, földtani szerkezetének ismerete, valamint szilárdsági és alakváltozási tulajdonságainak meghatározása. Ezen információkhoz helyszíni adatgyűjtéssel, mérésekkel, különféle talajfeltárási módszerekkel, talajminták laboratóriumi vizsgálatával jutnak hozzá a szakemberek.

Különösen fontos az építmények és a talaj kölcsönhatásának vizsgálata. Az így kapott adatok elemzésével tudjuk biztosítani a mérnöki szerkezetek stabilitását építés alatti és végleges állapotukban. Városi környezetben sok veszélyt hordoz a mélyebb építési munkagödrök kiemelése. Ezek kivitelezése, megtámasztása és víztelenítése sokszor komoly kihívások elé állítja a mélyépítéssel foglalkozó mérnököket. Földtani ismeretekkel a geológia, hidrogeológia és a mérnökgeológia, a talajok tulajdonságainak vizsgálatával a talajfizika, a talajok terhelés alatti viselkedésével a talajmechanika tudománya foglalkozik. Az alapozás tudománya az alkalmazott mechanika, a földtömegek egyensúlyának vizsgálata a földstatika tárgykörébe tartozik. Mai felfogásunk szerint mindezen ismeretek összességét tekintjük a geotechnika tudományának.

Szakértői engedélyemet 1992 évben kaptam meg. 2013. júliustól  nyugdíjasként dolgoztam az Általános Kulturmérnöki Iroda Szolgáltató Kft. alkalmazottjaként vasúttervezési szakterületen. Nyugdíjba vonulásom előtt, hosszú ideig a MÁV Tervező Intézet Kft.-nél, mint a talajmechanikai osztály vezetője vasútvonalak rekonstrukciós munkáinak geotechnikai tervezésével és a tervezés irányításával foglalkoztam.